Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖRTÉNET

Paláston a Csemadok alapszervezete 1949-ben alakult 40 taggal. Első elnöke Pásztor János volt.

Sok szép színdarabot mondhat a magáévá a múltban tevékenykedők csoportja. Többek közt a Gül Baba, János vitéz, Bolondok grófja, A cigány, Vén bakancsos, Bort,búzát,békességet,Asszony kezében a gyeplő, Az édenkert üdülő,  Kutyaszorító, Bumeráng.
 
A színdarabok előadásán kívül más téren is tevékenykedtek.Többnapos kirándulásokat szerveztek tagjaik részére, író- olvasó találkozókat, színházlátogatásokat. Hagyományossá vált az 1970-ben első alkalommal megszervezett Batyus bál, a menyecskekórus felvette e Búzavirág nevet. Rendszeresen felléptek különféle hazai és külföldi kultúrrendezvényeken. Beindultak a Szüreti ünnepségek nagy sikerrel.
Megnyitották a néprajzi szobát, ami mára kinőtte magát, és állandó néprajzi kiállítássá vált, immár a falumúzeum végleges helyén, az 1890-ben épült hajdani római katolikus iskolában, a Palásthy Pál püspök által emeltetett épületben.   
 
A tagság létszáma 1984-ig 400 főre emelkedett . 1987-ben megalakult a férfi éneklőcsoport.
 
Szervezetünk elnöke 1992 óta Szarka Katalin.
 
1992-ben egy új szindarab került előadásra Boldogságfelelős cimmel.
 
Az új vezetőség  kirándulásokat szervezett Budapestre, Komáromba, Debresenbe, Egerbe, a Balatonhoz. Iró-olvasó találkozókat  szervezett többek között Dr. Kiss Lászlóval, Tóth Elemérrel, Dr. Csáky Károllyal, Zsilka Lászlóval.
 
1995-ben megalakult a fiatalokból álló néptánccsoport Nevesincs névvel, melynek vezetője Levák Szilvia tanitónő volt. Sok szép rendezvényen képviselték a falut és a szervezetet egyaránt. Kiemelkedő fellépésük Bécsben a szent István napi ünnepélyen volt.
 
A Búzavirág folklórcsoport is képviseltette magát a meghívásoknak eleget téve. Találkozásokat szerveztek idős csoporttagokkal, és összegyűjtötték az ismeretlen népdalokat, szokásokat.
 
2000-ben megindult az alapszervezet életében a fellendülés. Megalakult a Cintlikék gyermek folklórcsoport Cúth Erika tanítónő vezetésével a helyi alapiskola kis diákjaiból. Sok szép előadást és sikert mondhatnak a magukévá. A felnőttel csoportja esztrádműsorral kedveskedett a közönségnek évente minden tavasszal : Ilyen még nem volt..., Töltsön velünk egy órát..., Lazitani...,
 
A kultútcsoport tagjai minden évben megszervezték a  hagyományossá vált Katalin bált, Szilveszteri bált, Álarcos bált, mellyekkel a környező városokban és községekben élő polgárok közt is nagy az érdeklődés.
 
2002-ben szervezetünket az a megtiszteltetés érte, hogy ellátogatott hozzánk a szlovák televizió stábja, és a helyi húsvéti szokásokat forgatta. A kisfilm a TV 2 adón volt látható. A tojáskarcolásnak is múltja van nálunk. Ezzel a hagyományos kézműves foglalkozással szervezetünk tagjai Komáromban a Húsvétvárón immár évente képviseltetik magukat, ahogyan a Falunapokon is egyaránt. Ezen felül a szervezés terén is kiveszik az aktív tagok részüket. Ezért az aktív tevékenységért jutalmul 2005-ben a polgármeste úr -Pro Urbe- dijjal jutalmazta a csoportot.
 
2004-ben Paláston került megrendezésre a Novemberi találkozó, járási seregszemle, melynek az alapszervezet volt a szervezője. Ezzel egyidejűleg megemlékeztünk a Csemadok megalakulásának 55. évfordulójáról is. Tagjaink részt vettek a Gombaszögön megrendezett kézműves táborban. Csemadok labdarúgóink évente résztvesznek Ipolyságon    a Léva-i területi választmány által megrendezett teremlabdarúgó tornán, ahol 2007-ben zsinórban már 5. alkalommal megnyerték az 1. helyezést.
 
 
Tisztelet és becsület mindazoknak akik szabadidejüket feláldozva teszik amit tenniük kell, remélve, ez a munkakedv megmarad a jövőben is, hogy még hosszú éveken keresztül ápolhassuk a korábban születettek hagyományait, átadva ezt a jövő generáció részére, hisz a múlt ismerete a jövő alapja.